CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, December 24, 2010

.::LeLaKi DaMbAaN WaNiTa.::

Salam pagi Jumaat semua..n salam 1 Malaysia..dah lame ceekeen x pegi blogwalking, x ziarah kwn2 yg lain..ini demam punye pasal..dah seminggu demam x baik2 lagi..maaf lah yer pd kwn2 blogger yg lain...esok dah betol2 sehat, ceekeen kembali menziarah kamu semua...tapi pagi nih ceekeen nak share 1 senarai yg bijak khas untuk pempuan2 n wanita2 semua...jom bace pe die..


Lelaki idaman – senarai ori
1. Tampan
2. Charming
3. Sukses kewangan
4. Seorang pendengar yang baik
5. Jenaka
6. Badan tough
7. Bergaya
8. Menghargai
9. Suka buat surprise

Apa yang wanita inginkan pada lelaki – umur 32 tahun
1. Nice looking
2. Membukakan pintu kereta
3. cukup wang untuk makan malam yang menyenangkan
4. Mendengar lebih daripada perbualan
5. Ketawa dengan lawak bodoh saya
6. Belanja dengan mudah
7. Memiliki kad kredit sekurang-kurangnya satu
8. Menghargai sebuah rumah-memasak makanan
9. Mengingati hari ulang tahun perkahwinan dan hari jadi saya semestinya

Apa yang wanita inginkan pada lelaki – umur 42 tahun
1. Tidak terlalu buncit
2. Pekerjaan yang stabil
3. Mengangguk ketika aku bicara
4. dalam keadaan cukup baik untuk menyusun semula perabot
5. Mengenakan kemeja yang menutupi perutnya
6. Rajin bercukur

Apa yang wanita inginkan pada lelaki – umur 52 tahun
1. Menjaga bulu dalam hidung dan telinga dipotong
2. tidak bersendawa atau menggaru di depan public
3. Tidak terlalu sering meminjam wang
4. tidak mengangguk tertidur saat aku bercerita
5. Tidak menceritakan semula lawak yang sama terlalu banyak kali
6. Harus dalam keadaan cukup baik untuk turun dari sofa pada hujung minggu
7. Biasanya mengenakan sandal dan pakaian yang berpadanan
8. Menghargai makan malam yang baik
9. Mengingat nama anda pada kesempatan
10. Rajin bercukur

Apa yang wanita inginkan pada lelaki – umur 62 tahun
1. tidak menakut-nakutkan anak kecil
2. Ingat di mana bilik mandi
3. Tidak memerlukan banyak wang untuk rawatan
4. Hanya berdengkur ringan ketika tidur
5. Ingat kenapa dia tertawa
6. dalam keadaan cukup baik untuk berdiri sendiri
7. Biasanya memakai pakaian
8. Ingat di mana dia meninggalkan giginya
9. Ingat bahawa itu hujung minggu

Apa yang wanita inginkan pada lelaki – umur 72 tahun
1. Bernafas.
2. Tidak miss toilet.

Kirim ini untuk para wanita yang akan seronok membacanya, dan orang-orang yang boleh mengatasinya!
Selamat beramal...
Cheeersss~~~~

Friday, December 17, 2010

::BunGa - BunGa CiNtA::

Salam pagi jumaat semua..aha..pagi jumaat ni ceekeen nak share 1 lagu baru yg panazz lagi di Indonesia..entry kali ni nak menyayi lah pulak yer..lagu ni ceekeen suke sgt...xde lagi kat Malaysia ni..hehe..memang sedap...
ceekeen share dgn lirik nyer sekali..enjoy lah yer...

Tak pernah terlintas di benakku
Saat pertama kita bertemu
Sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah
Harum dan merekah

Tulus hatimu buka mataku
Tegar jiwamu hapus raguku
Memboncah di hati harapan dan suci
Menyatukan janji

Bunga-bunga cinta indah bersemi
Diantara harap pinta padanya
Tuhan tautkanlah cinta di hati
Berpadu indah dalam mihrab cinta

Tulus hatimu buka mataku
Tegar jiwamu hapus raguku
Memboncah di hati harapan dan suci
Menyatukan janji

Bunga-bunga cinta indah bersemi
Diantara harap pinta padanya
Tuhan tautkanlah cinta di hati
Berpadu indah dalam mihrab cinta

Tak pernah terlintas di benakku
Saat pertama kita bertemu
Sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah
Harum dan merekah
Memboncah di hati
Harapan dan suci
Dalam mihrab cinta



Wednesday, December 15, 2010

::CoVeR YoUr AuRaT I ShOw yOuR SuPpOrT::

Assalamualaikum..& salam tengahari n salam 1 Malaysia semua.. aha..entry kali nih, ceekeen sahut campaign menutup aurat nih.. ceekeen juge telah di tag oleh Dalia http://qasehdaliaadelia.blogspot.com/ maceh yer dalia... mari lah kite ramai support campaign nih..berbaloi2...ehehehe...

http://thepotpetking.blogspot.com/2010/12/cover-your-aurat-campaign-show-your.html

Pada pandangan ceekeen lah ttg menutup aurat ni, luas...macam mane yg kite semua tahu, menutup aurat ni khususnyer bg kaum hawa adalah WAJIB dlm tuntutan Islam...
tapi ramai yang masih tidak menutup aurat dengan sempurna sebagaimana yang dituntut Islam. Malah ada yang seakan-akan memperagakan fesyen seolah-olah mempersendakan hukum atau syariat Islam..betol tak????

Menutup aurat bukan sekadar melilit sehelai kain di atas kepala tetapi memelihara kecantikan diri daripada diperagakan kepada orang awam. Kadang2 kepala ditutup dengan tudung tetapi pada masa yang sama potongan tubuh badan dipertonton kpd orang.
yer lah..kekadang ceekeen pun ade wat silap cmni gak..so, same2 lah kite perbaiki...

bagi ceekeen kite tak salah berfesyen dalam bertudung tetapi sebelum dilihat kepada aspek fesyen, adalah lebih baik dilihat aspek hukum.tapi pendapat ceekeen la,takutnyer kite pd Pencipta mengatasi keinginan nafsu manusia. Cuba lihat diri anda yang sempurna kejadiannya, cantik, rambut ikal mayang, sihat dan sebagainya. Zaman sekarang dah banyak sgt fesyen ummah muslimah yg lengkap menutup aurat...ape salahnyer kite semue mencube kan..

dan kenape kite ni selalu perbandingkan diri kite dgn org yg tak bertudung, pakai seksi, Allah jadikan kite semue nyer same.. same indah..same cantik...same ayu..baik lelaki n perempuan..kan lebih baik kite hias diri kite dgn menutup aurat..lagi nampak berseri2 dan indah...

Allah S.W.T yang menjadikan rupa paras wanita dengan keayuan yang semula jadi, yang menjadi tarikan orang lelaki dan Dia jugalah yang memerintah agar kamu wahai wanita hendaklah menutup aurat..

Kecantikan seorang wanita terletak pada sejauh mana ketaatannyer kpd Allah SWT. Adalah satu kesalahan kalau orang perempuan merasakan kaum lelaki akan tertawan dengan rupa parasnyer semata-mata tanpa melihat kpd unsur-unsur keagamaan pada dirinya...

so, selamat beramal..dan kite munasabah diri kite semua serta perbaiki sedikit-dikit mane yg belom sesempurnanyer...

Endingnyer, ceekeen nak tag sape yg kene..ekeekeke...

1. gurlzanne - http://gurlzanne.blogspot.com/

2. hana - http://kawaihana.blogspot.com/

3. mizz mizza - http://mizmizza.blogspot.com/

sape2 yg nak join campaign ni pun bole...yg kene tag haruslah yer...hikhikhik..kalau ade kerajinan lah yer...so, cara2 nyer cmni:-

1.korang buat lah entry bertajuk (cover your aurat : show your support)

2.letakkan banner ni kat atas entry korang & link kan entry ni semula

3.berikan pandangan korang psal menutup aurat ni

4.jgn lupe letakkan link entry korang kat entry yg di atas tu yer..

5.korang haruslah tag 3 org yg lain...

Cheeerrrss~~~




Tuesday, December 14, 2010

::FaKtA Yg HaMpIr BeNaR::

Aalalala...eceh..nyanyi lah pulok...ehehe..salam petang semue...haaa..ceekeen dpt beberapa fakta yg agk nyer benar la yer..ekekeke..jom bace pe die...

1. Kondominium tidak ada kena mengena dengan kondom. Tetapi di kondominium kita boleh dapat banyak kondom terpakai.

2. Aurat dan urat adalah dua benda yang berbeza. Namun begitu, apabila melihat perempuan yang mendedahkan aurat, urat lelaki akan krem di sesetengah kawasan.

3. Kuih tat enak di makan. Tapi apabila kita makan lapan keping kuih tat, kita mungikin dituduh mencarut. Kalau tak percaya,cuba kira satu tat, dua tat, tiga tat, sampai lapan.

4. Laksamana adalah jawatan besar di dalam kesultanan Melayu Melaka. "Laksa kedah" pula adalah contoh jawapan kalau orang tanya kita "laksa mana ni?"

5. Barbeque adalah makanan yang enak. Namun begitu 'babi queue' haram dimakan oleh orang Islam.

6. Sesetangah orang memanggil cili sebagai cabai. Tapi kalau mulut nak kena cabai, cuba la cakap 'cibai' kat depan orang tua-tua.

7. Membuat tahu sumbat sungguh meletihkan. Lebih letih lagi kalau orang lain hanya tahu nak sumbat je tahu sumbat dalam mulut.

8. Si Bosia dan Bojan dipandang hina oleh masyarakat. Namun begitu si Boroi yang makan duit rakyat mendapat sanjungan.

9. Bermain bola keranjang memang meletihkan. Bermain di ranjang juga boleh meletihkan alamak...tutttt.... melucah pulak..maap yer...

10. Allahyarham P.Ramlee tak pernah dapat Lesen P sebab baru diperkenalkan. Penyanyi pop yeh yeh L.Ramli mungkin pernah dapat lesen L. Tapi Allahyarham A.Ramlie tak pernah dapat lesen A sebab tak ada...sabor jer lah...

11. Ramai orang lelaki takut kalau-kalau mati pucuk. Tapi tak takut kalau-kalau mati esok. (Mesej berunsur dakwah. Sila duduk tahiyyat akhir)
Huh, sape2 yg dah bace, sile2 lah comment yer..ekekeke..xde lah..ceekeen bergurau jerk...
cheeerrrrsss~~~~

::AwArD fRoM hAnA::

Selamat pagi & salam hari Selase semue...eceh..pagi2 dah gi amek award..hehe..Ceekeen baru jer pi terjah blog cik comel ni.. HANA name die.. http://kawaiihana.blogspot.com/ die anugerahkan award pd follower2 die..so ceekeen pun amek lah.. n nak bagi award nih pulak kat follower2 ceekeen.. comel award HANA nih tau... tada.....

aha...somel kan...hurmm...amek la yer..sape2 yg sudi...this award for my beloved followers...tapi, ceeekeen nak tag jugak kt sape2 yg ceekeen bertuah..hikhikhik...jom tag sape yg kene...

1. mira_nas http://the89dimension.blogspot.com/

2. sekamar rindu http://sekamarrindu2009.blogspot.com/

3.hani http://thisishanidarla.blogspot.com/

4.Hamelin's http://hamelinputeri.blogspot.com/

5.ameerul http://realamforgoth.blogspot.com/

done...so sudi2 lah amek yer...hikhikhik...

cheeerrss~~~~









Monday, December 13, 2010

::5 TiPs eLaK DiRoMpAk::

Selamat petang Isnin & salam 1 Malaysia semue...dah start nak ngomel dah ceekeen nih..biase lah..pagi2 busy tersangat2...hehe..dalam entry ni, ceekeen nak bagi tips elak kite semua dirompak oleh penyamun...jom bace ape die...jom...

1. Untuk rumah, pasang perangkap tikus sebanyak mungkin, letakkan umpan emas atau besi atau duit.

2. Untuk melindungi kereta anda, langgar apa-apa agar kereta anda kemek, pancitkan tayar anda, beli rim second hand yang buruk, beli ezsos paling murah dan jangan letak stiker pada kereta anda.

3. Untuk motor, pancitkan tayar, cabut spark plug dan sentiasa memastikan tangki minyak kosong.

4.Untuk anak anda, beli pakaian bundle untuk mereka pakai, beri hanya 50 sen sehari pada mereka.

5. Untuk anda sendiri, jangan suka menunjuk (berdosa tau !!!)


Friday, December 10, 2010

::PeRiHaL KeNtUt::

Salam petang & salam 1 Malaysia semue...kejap jer dah petang Jumaat kan...masa cepat betol..
hah, dlm entry nih ceekeen nak share pasal kentut dgn karektor manusia.. tut....mucuk...wahahahha..jom bace...

1. Orang TIDAK JUJUR
Orang yang kalau kentut lalu menyalahkan orang lain.
2. Orang BANGANG
Orang yang menahan kentutnya sampai berjam-jam.
3. Orang BERWAWASAN LUAS
Orang yang tahu bila harus kentut.
4. Orang SENGSARA
Orang yang ingin kentut tapi tidak boleh kentut.
5. Orang MISTERIUS
Orang yang kalau kentut, orang lain tidak ada yang tahu.
6. Orang GUGUP
Orang yang tiba-tiba menahan kentutnya bila tiba masa nak kentut.
7. Orang yang PERCAYA DIRI SENDIRI
Orang yang selalu mengira kalau kentutnya bau harum.
8. Orang SADIS
Orang yang kalau kentut di ranjang terus dikibaskan baunya ke ranjang orang lain.
9. Orang PEMALU
Orang yang kalau kentut tidak bunyi tapi lalu merasa malu sendiri.
10.Orang yang STRATEGIK
Orang yang menyembunyikan kentutnya
dengan tertawa terbahak-bahak biar orang lain
tidak dengar.
11.Orang BODOH
Orang yang kalau habis kentut menghirup nafas
untuk mengganti kentutnya yang keluar.
12.Orang PELIK
Orang yang kalau kentut di keluarkan sikit-sikit, sampai bunyi "tit-tit-tit"
13.Orang SOMBONG
Orang yang sering mencium kentutnya sendiri
14.Orang RAMAH
Orang yang senang mencium kentut orang lain.
15.Orang yang tidak senang BERGAUL
Orang yang kalau kentut sembunyi.
16.Orang AKUATIK
Orang kalau kentut di dalam air
17.Orang ATLETIK
Orang kalau kentut sambil mengeluarkan tenaga dalam.
18.Orang JUJUR
Orang yang mengaku kalau habis kentut
19.Orang PINTAR
Orang yang boleh meneka bau kentut orang lain.
20. Orang MALANG
Orang yang nak kentut tapi terkeluar taik....

Selamat mengeluarkan anginmu...pilihla nk jadi org yg mane satu~~


Thursday, December 9, 2010

::FaKtA PeReMpUaN::

Salam petang semua...agak lame ceekeen x update entry nih...petang 2 khamis ni ceekeen nak bagitau fakta2 yg munasabah pasal kite ni kaum hawa...jom baca pe die...

Salah satu kegemaran orang perempuan ialah salin resepi, fotostat resepi
dan hafal resepi. Dan salah satu ketidakgemaran orang perempuan ialah
masak ikut resepi!

Menurut satu kajian; kebanyakan wanita kan berkata, tengok anak orang
teringat anak kita. Dan menurut satu kajian lagi; kebanyakan lelaki akan
berkata, tengok bini orang terlupa bini kita!

Selangkah lelaki sama dengan tiga langkah orang perempuan bila berjalan
tapi tiga langkah orang lelaki akan menjadi satu langkah orang perempuan
bila dia orang nampak ada jualan besar-besaran!

Wanita memang pemurah...sebab itu diaorang bermurah hati tabur duit kat
shopping complex tiap-tiap minggu!

Orang perempuan tidak akan menjadi perempuan yang baik sekiranya dia tak
tahu...tarik muncung empat, lima depa time merajuk!
Sekali pandang lipstik kat bibir perempuan tu sama sahaja warna merah,
tapi dua kali pandang warna tu sebenarnya tak sama; ada merah ros, merah
sirap, merah hati, merah darah dan duit merah!

Menurut satu kajian, 99.9 peratus punca pergaduhan suami isteri adalah
berpunca daripada isteri. Dan satu lagi kajian, 99.9 peratus punca
pendapatan suami isteri adalah berpunca daripada suami!

Antara orang yang disayangi wanita dalam dunia ini ialah suaminya dan
tauke shopping complexnya!

Binatang yang suka berlenggang dan tak berhenti-henti bersembang ketika
berjalan ialah itik. Manusia yang suka berlenggang dan tak
berhenti-henti bersembang ketika apa saja ialah per...per...!

Wanita sanggup mengeluarkan berpuluh ringgit untuk beli alat make up dan
mereka juga tergamak habiskan duit untuk membeli pencuci make up. Nampak
sangat merekalah satu-satunya makhluk di muka bumi ini yang suka sangat
buang duit beli alat make up!

Orang perempuan akan membelek muka di cermin sekurang-kurangnya tiga
kali sebelum ke tempat kerja, enam kali semasa kerja dan tiga kali pula
selepas balik kerja dengan mengambil masa kira-kira setengah jam setiap
kali. Ini bererti selama enam jam sehari orang perempuan buat kerja tak
berfaedah-tengok muka sendiri!

Menurut satu kajian, jumlah wanita memakai cermin mata adalah tiga kali
ganda dibandingkan dengan lelaki. Ini adalah kerana mata wanita mudah
rabun sebab mereka memang mudah rambang mata!

Tempat yang selalu menjadi tarikan kepada wanita ialah shopping
complexs, pasar malam, pasar sehari dan pasar tani. Ini sekali lagi
menunjukkan wanita memang suka menghabiskan duit!

Seorang lelaki yang beragama Islam dibenarkan untuk berkahwin empat.
Jika semua lelaki yang ada di Malaysia ni, tak kira yang tua ataupun
yang muda berkahwin empat, kaum wanita tetap tak boleh lari dari kes
mengumpat!

Menjelang bulan puasa, rata-rata orang perempuan akan mengurangkan
kekerapan bercakap dan menambah kekerapan membeli-belah!

Orang perempuan memang mudah kecil hati. Dalam sehari sekurang-kurangnya
lima enam kali mereka berkecil hati. Jika ini berterusan selama beberapa
tahun tak mustahil lama-lama orang perempuan akan kehabisan hati!

Wanita telah diiktiraf sebagai kaum yang paling bijak terutama dalam hal
berbelanja!
Kebanyakan perempuan akan cari kawan bila nak makan, tapi mereka jarang
benar keluar belanja kawan makan!

Menurut satu perangkaan, gigi orang perempuan tidak boleh bertahan lama.
Paling lama cuma sampai umur 50 saja. Selepas itu orang perempuan cuma
tinggal gusi. Ini adalah kesan kuat bercakap ketika muda.

Sejenis burung yang boleh terbang sepanjang hari tanpa megibaskan
kedua-dua sayapnya dikenali sebagai albatross. Sejenis manusia yang
boleh bercakap sepanjang hari tanpa henti-henti dikenali sebagai...

Salah satu kegemaran orang perempuan ialah menyimpan kuku panjang. Kalau
dihimpun dan dicantumkan kuku-kuku orang perempuan seluruh Malaysia,
ianya sama panjang dengan jambatan Pulau Pinang!

Hampir kesemua wanita memang suka memakai kasut bertumit tinggi.
Kebiasaannya paling tinggi tumit kasut seorang wanita ialah 10 cm. Jika
semua kaum wanita di Malaysia, ini termasuklah Sabah dan Sarawak memakai
kasut yang tumitnya setinggi 10 cm, tumit-tumit kasut itu kalau
dikumpulkan cukup untuk dibuat sup untuk seluruh rakyat Malaysia, tak
kira lelaki ataupun perempuan!


wowww..semuanye agk betol pasal kaum hawa ni kan...banyak nyer pasal shopping n menghabiskan diet...hehe..biase lah...nafsu pempuan kan lebih banyak ke arah itu...huhu...
cheeerrrrss~~~~

Monday, December 6, 2010

Catch the Beast, 4minute and G.Na at the #DiGikpop! Grab the pre-sale tickets at 1U, New Wing!

Salam pagi Isnin & Salam 1 Malaysia semua...hukhuk..pagi2 lagi ceekeen dah nak wat advertisement..haaa..rajin lak pagi2 isnin nih...
ape die tuh...jom click2 kat sini yer... DIGILIVE K-POP PARTY 2011...
huh..jom lah ramai2 pakat pergi DIGILIVE nih..di STADIUM NEGARA, K.LUMPUR on 13 JANUARY 2011.



ok lah, untuk detail yg lebih lanjut...click2 lah link kat bawah nih....hehe..


Catch the Beast, 4minute and G.Na at the #DiGikpop! Grab the pre-sale tickets at 1U, New Wing!


Friday, December 3, 2010

::3rd AwArD::

Salam pagi Jumaat semua...huh..pagi2 lagi ceekeen dah semangat amek award dari qaseh dalia adelia..rajin die..bagi ceekeen award...hehe..maceh yer dear...syg u..ahaks...
santek n somel sgt2 award nih..sebab tuh ceekeen pilih award yg nih...hehe...
tada...ni award nyer...somel kan...

Haa..ceekeen kene jwab soklan2 nih..jom tengok pe soklan2 nyer tuh...

:::Makanan fevret korang ape?:::

ceekeen suke makan makanan yg ade cheese....tak kesah lah..roti cheese ker, kek cheese ker..kalo ade cheese pun ok gak...haha..actually ceekeen tak milih sgt pasal makan nih..bedal jer pe ade..tolak batu n kayu jer..hehe...

:::sape yg korang sayang?:::

hurmm..firstly, ceekeen syg mak abah, family, ehem2..my beloved one...chenta hati..kawan2...sape2 lah kenali diri ini..sume ceekeen syg...termasuk lah kucing2 di rumah mak...hehe...

Huh, done..tibe lah masenyer ceekeen nak tag award nih kt sape2 yg kene... hehe...

1.missjue http://princessjue.blogspot.com/

2.aripp http://isqandar90.blogspot.com/

3.aku gadis http://akugadishomel.blogspot.com/

4.myra http://miramaliks.blogspot.com/

5.biarlah rahsia http://bi4rl4hr4hsi4.blogspot.com/

Lupe lak, sape2 yg nak award nih..amek lah yer....sudi2kan diri anda...jgn memalu...

Cheeerrrsss~~~~~~

Thursday, December 2, 2010

::SalAm PerKeNaLaN fRoM iBuSyIrAnInA::

Selamat pagi n salam hari Khamis semua..haa..pagi2 lagi ceekeen dah nak wat entry pasa GA ni... GA ni dari blog http://qaisarahanina.blogspot.com/ jom lah join ramai2....

syarat2 nyer....

1.Mesti jadi follower kpd blog ini.. http://qaisarahanina.blogspot.com/
dan juge follower kpd panaja hadiah GA ini http://miezaniera.blogspot.com/

2.Buat lah entry ini yg bertajuk "Salam perkenalan from ibusyiranina"

3.Kemudian, sila lah tag rakan2 blog anda yg lain2...tak kira lah bape ramai pun...hurmmm..ceekeen nak tag.....hah, 4 org je lah ceekeen tag yer...


4.Lastly, tinggalkan entry anda di blog http://qaisarahanina.blogspot.com/ supaya senang lah dia nak cari....
5.Jgn lupe juge masukkan banner ibusyiranina di side bar kanan blog anda yer....

Tarikh tutup:
15 December 2010

Pe lagi..jom lah join beramai2 yer.....huhu....


Wednesday, December 1, 2010

::EdIt PhOtO CoNtEsT::

Salam petang semua..huahua..rini ceekeen nak join 1st contest..haa..nak tau contest ape???edit2 photo..hurmm..ceekeen memang febret edit2 photo nih..hehe...jom la join sekali... nak tau lebih detail lagi pasal contest nih, jom terjah blog Qaseh Dalia Adelia http://qasehdaliaadelia.blogspot.com/ 1st contest dari dia...jom..pe lagi terjah lah....hadiah agak menarik tau...hehe...



hah, syarat2 nyer...
1-buat satu entry yang bertajuk "edit foto contest"
dalam entry tu ade pic kat atas tu ..xyah letak kat sidebar (nak letak pun xpe..hehe)
pastu link kan terus kat sini.. (nih ceekeen copy paste dr dalia jer..hehe..)

2-jgn lupa follow blog Qaseh Dalia Adelia & blog ceekeen sekali yer...hehe..
(Cik Qaseh akan follow balik..xmo risau2..)

3-ape yg perlu buat?korang edit gambar ikut kreativiti korang masing2...
gambar tu ikut hati korang...nak edit gambar masjid ke, gambar pemandangan ke,gambar korang sendiri,gambar qaseh pun xpe hehehe ~
letak gambar sebelum diedit n selepas di edit...dalam entry kamu tu..
kalau nak gtau kamu gune software ape untuk edit tu pun xpe..xmo gtau pun xpe..gambar ramai2 pun xpe gak !
tapi JUJUR ok..jangan amek gmbar org len pulak...!
xbaik tau..
cth kat bawah


before


tada....after edit.......



4-tag 4 orang

5- tinggalkan link korang kat komen ni ye.. senang lah cik qaseh dalia n nak terjah anda kembali..hehe...

hah,hadiah nyer topup ..jumlah nye rahsia...tak di beritahu cik qaseh dalia pula, tapi tak kurang dari RM10...hehe...

Haaaa..dah complete da...time ceekeen nak tag pulak..sape yer ceekeen nak tag..

1.aina http://purplecrazz.blogspot.com/

2.diana http://diana-senyumsenyum.blogspot.com/

3.marshmallow http://www.ratukeliptaip.blogspot.com/

4.anassuhada http://anassuhada-mahzam.blogspot.com/

Done...... contest nih, sape2 nak join pun buleh yer...kalo rajin, dialu2kan....hehe...

Tarikh tutup:

31 December 2010






::PeSaN PiZZa TaHuN 2040::



Salam pagi Rabu n salam 1 Malaysia semua...haaa..ade lagi yg tak bangun tidoq lagi ker..???bangun2...dah kul bape dah nih..hehe...rini ceekeen pagi2 dah nak ngomel kt blog nih..selagi ade kesempatan nih..kang dah tengah2ari dah tak sempat dah..hehe...ok, lah ceekeen nak share 1 lawak lucu yg kisahnyer cmne gayanyer kite pesan pizza pd tahun 2040 nanti kan...sebab negara nakin maju n membangun..semua mesti dah advance...jom bace ape al-kesah nyer....

Sistem database automatik mengatur kehidupan manusia

Slamat dtg ke dunia IT.

Rakaman Percakapan telepon pesanan Pizza tahun 2040

Operator :
terima kasih anda telah menghubungi Pizza Hot, boleh saya bantu....

Pelanggan :
heloo,saya nak pesan pizza

Operator :
Saya perlukan no I/C encik untuk memproses permohonan seterusnya.

Pelanggan :
OK, sekejap. No nya : 790615-08-5331

Operator :
Ok Encik Rahmat ,berumur 41 tahun, encik tinggal di Jalan Hang
Tuah no.16, Seksyen 18/34D, Shah Alam. nombor telefon rumah :
03 77726378, No pejabat : 03 51912870 ext 999 dan no telefon bimbit : anda 016-6666222 ,encik menelefon dari mana ?

Pelanggan :
dari rumah, eh dari mana kamu tahu semua no tel saya ?

Operator :
Oh, kami dihubungkan terus ke database pusat.

Pelanggan :
Oklah, saya nak pesan Seafood Pizza - pekej family

Operator :
Itu bukan idea yang bagus encik

Pelanggan :
kenapa pulak ?

Operator :
Dari medical record cik , encik memiliki tekanan darah tinggi dan kolesterol yang berlebihan dari paras normal.

Pelanggan :
Jadi awak rekemenkan apa ?

Operator :
Mungkin encik boleh pesan Low Fat Hokkien Mee Pizza

Pelanggan :
Erm, macamana kalau saya tak suka pilihan tu?

Operator :
Hmmm minggu lalu pakcik baru pinjam buku yang berjudul "Popular Hokkien Dishes"dari perpustakaan negara di Jalan Tun Razak.

Pelanggan :
Ok lah. Ikut jek la. So, berapa harga pekej family yg sayapesan
tadi?

Operator :
Tapi pekej family kami takkan cukup untuk anak encik yang berjumlah 7 orang .., jumlah keseluruhan adalah RM80.00

Pelanggan :
Takpe, cukup tu. Ok Saya akan bayar dengan kad Visa saya.

Operator :
Owh, saya rasa encik patut bayar cash sebab had limit kad
Visa pakcik dah tamat dan ada outstanding bil di Maybank sebanyak RM4050.00 sejak bulan Ogos lalu , itu belum termasuk caj denda untuk tunggakan bayaran bulan rumah encik.

Pelanggan :
Uih? Oklah, saya ke ATM untuk withdraw duit sebelum penghantar pizza sampai , ke rumah saya.

Operator :
Owh, rasanya pilihan itupun tak mungkin sebab rekod akaun encik dalam kesemua empat bank iaitu Maybank, BCB, Ambank dan Public Bank menunjukkan baki kurang dari RM1.00

Pelanggan :
Cis! Sudahlah! Hantar aja la pizza tuh, saya bayar cash kat sini. berapa lama Pizza akan di hantar ?

Operator :
sekitar 45 minit encik, tapi kalau encik rasa terlalu lama dan tak suka menunggu, encik boleh ambil sendiri dengan motor kapcai pakcik.

Pelanggan :
APA ????

Operator :
Menurut catatan kami, encik memiliki motor kapcai tahun 2015 dengan no pendaftaran BWW 2114 betul kan pakcik ?

Pelanggan :
Cis! Melampau betul! Celaka gile. Sape bagi bukak rekod org lain sesuka hati ni? ada yg nak kena belasah ni??!!,

Operator :
Hati-hati dengan apa yang encik ucapkan. Takkan encik dah lupa tarikh 15 Mei 2010 pakcik pernah kena tahan lokap sebulan sebab bercakap kasar dan cuba menyerang seorang polis di Plaza ALam Sentral, Shah Alam.

Pelanggan :
(Terdiamm....)

Operator :
Ada nak tambah yang lain encik ?

Pelanggan :
Takde, eh tapi kalau pesan pakej family ada percuma 2 botol coca cola kan ?

Operator :
Betul encik, tapi menurut catatan kami encik ada juga mengidap DIABETES, jadi kami tidak mau mengambil sebarang risiko.....

Pelanggan :
KURANG AJAR!!!!!!!!!!!!!!! BATALKAN SAJA SEMUA !

Operator :
Terima kasih atas panggilan pesanan encik, untuk sebarang komen, kritikan dan pandangan, encik boleh mengisi form online pada website kami,username dan passwordnya tercetak pada bahagian bawah kotak pizza yang encik pesan... terima kasih kerana telah menghubungi Pizza Hot....

wakakakaka...giler lah kalau lah betol2 terjadi kt negara kite pada tahun 2040 akan datang..mati lah cmni...nak pesan pizza pun details semua keluar...rekod kesihatan pun keluar..nasib die tak keluar sekali gigi tinggal bape batang jer...kahkahkah...dah macam nak apply loan kat bank dah...sorang jer takes time hampir sejam nak order jer tuh...bayangkanlah....

Tuesday, November 30, 2010

::BaDaK & MoNyEt::

Salam tengahari & salam hari selase semua..wow..dah agak lame ceekeen tak lawat2 blog nih..dah 1 week dah..maaf yer rakan2 blog yg lain...ceekeen agk sibuk...tapi today, ceekeen dah kembali..yeayyy...hehe..dah berhabuk n bersawang dah blog yg dah lame x update nih...so, hari ni ceekeen nak paprkan al-kesah sang Badak & sang Monyet...hehe...

Alhikayat, dalam sebuah hutan ada seekor badak sumbu dan seekor monyet. Mereka ni memang tak pernah baik, selalu jer bertengkar..

Pada suatu hari, sedang mereka bertengkar, mereka terjumpa sebuah pelita ajaib. Dipendekkan cerita, setelah digosok,keluarlah seorang jin. Jin itu setuju untuk mengabulkan tiga permintaan bagi kedua2 menatang itu.

Permintaan 1 Badak : Saya mau semua badak sumbu di dalam hutan ini adalah betina, kecuali saya...hehe.
Permintaan 1 Monyet : Saya mau sebuah motor Harley Davidson

Jin tu kelip mata, bling... semua badak lain kat situ jadi betina, pastu ada sebuah Harley Davidson 1300cc warna hitam

Permintaan 2 badak : Saya mau semua badak sumbu kat negeri pahang ni betina kecuali saya.. hehe
Permintaan 2 monyet : Saya mau jaket kulit hitam dengan helmet Shoei

Jin tu kelip mata lagi, bling... semua badak di pahang dah jadi betina, dan monyet tu pun dapat barang2 mat motornya tu..
Lepas tu jin tu kata "Ini permintaan terakhir kamu, pikirlah dengan baik2"

Badak tu pikir sejenak lepas tu kata " Saya mau semua badak sumbu kat Malaysia ni betina yang cun melencun ghilerrr... kecuali saya".

Jin tu pun kelipkan mata and then bling... maka tinggallah badak tu satu2nya badak jantan satu Malaya nihh..

"Hah monyet, awak nak apa pulak.. kasut boot kulit ke?" tanya jin.

Monyet tu memakai helmetnya, naik atas motor Harleynya, start enjin, kemudian melihat pada badak yang tersengih lebarr tu, "Saya mau badak tu jadi GAY"

Jin tu pun kelipkan mata, bling....

Maka meraunglah badak sumbu tu. sepuas2nya.. "Mana aku nak cari badak jantan ni nyah... ish.. tak kuaassa nyah"

wahahahahha....sian si badak nih...

Thursday, November 25, 2010

::MaLaIKaT MaUt MeMeRhAtI WaJaH MaNuSiA 70 KaLI SeHaRi::

Selamat petang Khamis n salam 1 Malaysia semue...dah lame sgt ceekeen tak membebel kat blog nih..dah naik bersawangg dah..terbizi sket lately nih..hehe...hurm...pagi khamis yg penuh barakah nih, ceekeen nak sahre 1 info n yg bole kite renung2kan...mesti korang semue tak tau kan, Malaikat maut melihat wajah kite semue 70 kali dlm sehari..


MEMANG tiada siapa pun dapat menduga bila saat kematian mereka akan tiba. Sebab itu ramai yang masih leka dan tiada persediaan 'menanti' saat kematian mereka.
Allah berfirman yang bermaksud: "Setiap yang hidup akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu akan kembali." (Surah al-Anbiyak ayat 35)
BERSEMADI...alam barzakh menjadi tempat persemadian sebelum manusia dibangkitkan pada hari akhirat.
SEDIH...kematian adalah dugaan bagi menilai keimanan selepas berpisah dengan insan tersayang.

Tahukah kita bahawa malaikat maut sentiasa merenung serta melihat wajah seseorang itu 70 kali dalam sehari? Andainya manusia sedar hakikat itu, nescaya mereka tidak lalai mengingati mati.

Oleh kerana malaikat maut adalah makhluk ghaib, manusia tidak dapat melihat kehadirannya, sebab itu manusia tidak menyedari apa yang dilakukan malaikat Izrail.

Hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
"Bahawa malaikat maut memerhati wajah manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang gelak-ketawa. Maka berkata Izrail: 'Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak ketawa.'"

Justeru, tidak hairanlah, jika ramai manusia yang masih mampu lagi bergelak sakan dan bersenang-lenang seolah mereka tiada masalah yang perlu difikirkan dalam hidup.

Takdirnya esok hari terakhir Allah 'pinjamkan' nyawa kepada kita untuk bernafas di muka bumi ini adakah kita sudah cukup bekalan bagi menghadapi dua fasa berikutnya iaitu alam barzakh dan alam akhirat?

Tiada seorang pun di dunia ini dapat menggambarkan bagaimana perasaan dan pengalaman mereka menghadapi saat kematian.

Ajal tidak mengenal sesiapa sama ada mereka itu tua, muda, sihat, kaya atau miskin.

Rasulullah s.a.w juga menjelaskan dalam hadisnya bahawa kesakitan ketika hampir mati itu seperti ditetak 100 kali dengan pedang tajam atau seperti dikoyak kulitnya dari daging ketika hidup-hidup.

Bayangkanlah betapa sakit dan dahsyatnya saat menghadapi kematian.

Kalau hendak diikutkan siapa yang hendak nyawanya dicabut dalam keadaan yang amat menyeksakan.

Maka amat beruntunglah sesiapa yang matinya dalam keadaan khusnul khatimah (kebajikan).

Salman Al-Farisi meriwayatkan hadis Nabi s.a.w yang bermaksud:
"Perhatikanlah tiga perkara kepada orang yang sudah hampir mati itu. Pertama: berpeluh pada pelipis pipinya; kedua: berlinang air matanya dan ketiga: lubang hidungnya kembang kempis.

"Manakala jika ia mengeruh seperti tercekik, air mukanya nampak gelap dan keruh dan mulutnya berbuih, menandakan menandakan azab Allah sedang menimpa dia." (Hadis riwayat Abdullah, al-Hakim dan at-Tarmizi)

Kematian 'menjemput' manusia secara perlahan-lahan atau beransur-ansur mulai daripada jasad, hujung kaki kemudian ke paha.

Bagi orang kafir pula, apabila nyawanya hendak dicabut Izrail, wajahnya akan menjadi gelap dan keruh dan dia mengeruh seperti binatang yang disembelih.

Itu pula tanda azab yang diterimanya disebabkan dosa dan kekufuran mereka.

Al-Qamah bin Abdullah meriwayatkan hadis Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
"Bahawa roh orang mukmin akan ditarik oleh Izrail dari jasadnya dengan perlahan-lahan dan bersopan sementara roh orang kafir pula akan direntap dengan kasar oleh malaikat maut bagaikan mencabut nyawa seekor khimar."

Allah juga turut menimpakan seorang Muslim yang berdosa itu dengan kekasaran ketika mereka menghembuskan nafasnya yang terakhir sebagai kaffarah dosanya.

Mungkin ada juga orang kafir yang mati dalam ketenangan mungkin kerana ketika hidupnya dia berbuat kebajikan dan itu adalah balasan terhadapnya kerana setiap kebajikan pasti akan dibalas.

Tetapi kerana tidak beriman, ia tidak menjadi pahala kebajikan dan kekufurannya tetap diazab pada hari akhirat kelak.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
"Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai ke lutut.

"Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar.

"Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu."

Malaikat Izrail menjalankan arahan Allah s.w.t dengan sempurna. Dia tidak diutuskan hanya untuk mencabut roh orang sakit saja ataupun roh orang yang mendapat kecelakaan dan malapetaka.

Kematian mungkin berlaku kerana sebab bencana seperti gempa bumi, banjir, kebakaran dan ada juga yang matinya disebabkan kemalangan, diserang penyakit berbahaya seperti kanser, jantung, Aids, denggi dan taun.

Seorang yang sedang sakit tenat, menjadi rahmat yang tinggi nilainya kerana Allah masih memberi peluang supaya mereka sedar akan kesilapan yang mereka lakukan selama hidup di dunia.

Maka waktu itu mereka masih berpeluang bertaubat dari dosa dan kesilapan. Begitu juga halnya dengan orang mati mengejut disebabkan kemalangan.
Ia memberi pengajaran dan peringatan kepada mereka yang masih hidup supaya berhati-hati dan tidak lalai berusaha untuk memperbaiki diri.

Justeru, bagi mereka yang masih diberikan nikmat kehidupan perlu sentiasa mengambil iktibar terhadap segala yang berlaku.

Allah menjadikan sebab kematian itu bagi memenuhi janji-Nya kepada malaikat maut.

Saidina Abbas meriwayatkan dalam sebuah hadis antara lain menerangkan malaikat Izrail berasa sedih apabila ditugaskan mencabut roh makhluk bernyawa.

Ini kerana antara makhluk bernyawa itu adalah termasuk manusia yang terdiri daripada kekasih Allah iaitu Rasul, nabi, wali dan orang soleh.

Malaikat maut mengadu kepada Allah betapa dirinya tidak disenangi keturunan Adam a.s.

Dia mungkin dicemuh kerana mencabut roh manusia yang mana menyebabkan orang berduka cita akibat kehilangan orang tersayang dalam hidup mereka.

Justeru, jika seseorang Muslim itu meninggal dunia, beberapa langkah penting perlu dilakukan seperti menempatkan jenazah di tempat yang sesuai sebagai menghormatinya, sunat meletakkan keadaan kakinya menghala ke arah kiblat, tanggalkan pakaian berjahit, tutupkan jenazah dengan sehelai kain nipis ke atas seluruh jasadnya, rapatkan kedua-dua belah matanya dan mulutnya, letakkan kedua-dua tangan jenazah di atas dadanya sebagaimana dalam keadaan qiam (berdiri) ketika solat, letakkan sesuatu yang sederhana berat di atas perutnya seperti gunting dan pisau serta sunat bagi yang hidup mencium jenazah.

Pensyarah di Jabatan Fiqh dan Usul Fiqh, Kuliyyah Ilmu Wahyu dan Warisan Islam, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Datuk Dr Mahmood Zuhdi Ab Majid, berkata umat Islam dilarang mengaitkan kematian seorang Muslim itu dengan tanda tertentu.

"Itulah yang menyebabkan umat Islam semakin mundur kerana terlalu banyak mempercayai perkara khurafat dan tahyul.

"Jika ada kematian seperti kemalangan contohnya kita ditegah untuk bertanya kepada waris apakah perbuatan ganjil yang dilakukan sebelum kematiannya," katanya.

Dr Mahmood Zuhdi berkata tiada siapa pun dapat mengelak daripada mati melainkan Allah dan kematian tetap akan datang tepat pada masanya.

"Apabila sampai ajal seseorang, umat Islam digalakkan memberi nasihat kepada keluarga si mati supaya bertenang dan banyakkan bersabar.

"Islam menegah amalan keterlaluan seperti menjerit dan meratapi kematian," katanya.

Beliau berkata bagi mereka yang masih hidup peluang perlu dimanfaatkan dengan memperbaiki keadaan diri yang ternyata banyak melakukan kesilapan dan kesalahan.
"Tiada daya atau usaha yang boleh menyelamatkan kita daripada kematian.

"Kematian menjadikan hati manusia menjadi sedih serta berpisah dengan keluarga tercinta. Hanya amalan soleh saja akan membawa kita bertemu Allah," katanya.













Monday, November 22, 2010

::ThE DiFfErEnT bEtWeEn Ur OfFiCe & Ur BoSs's OfFiCe...::

Haloooo...salam tengahari semua..n selamat menjamu selera pd teman2 yg sedang bersantap ketika lunch ni..hehe..b4 pi lunch nih..ceekeen nak share 1 video alangkah berbezanye ofis kite yg hanye org bawahan nih dgn ofis boss kite..haha..memang banyak lah bezanyer..kalo nak tau...jom nikmati video yg agak lucu nih..


hahaha..memang panas hati kan tengok...ade ke punggung ruse kat work station..kat bilik boss yg cantek jer...tak adil2...hehehe..

Friday, November 19, 2010

::RoKoK DaN MoToSiKaL::

Selamat pagi Jumaat semua..ceekeen pagi2 lg dah nak membebel nih..huhu...sementara ade benda nak ngomel baik terus taip kan..hehe..pagi2 jumaat nih ceekeen nak share satu lawak ketawa citer nyer begini...

Ada seorang budak sekolah yang sedang menunggu bas sambil merokok.. budak sekolah tadi ditegur oleh seorang Tok Polis.

Polis : Kenape kamu merokok?

Budak sekolah : Saya suka, Tok.

Polis: Dari mane kamu dapat duit untuk membeli rokok?

Budak sekolah: Dari duit belanja sekolah lah Tok..

Polis: Sehari, kamu habis berapa?? Dan harganya berapa??

Budak sekolah: Paling kurang sekotak dan harganya RM10.50 Tok..

Polis: Kenapa lah duit RM10.50 kamu bakar setiap hari?? Cuba kamu simpan dan kumpulkan duit tu selama setahun, mungkin kamu dapat membeli motosikal, tak perlu lah nak menunggu bas yg sesak seperti ini..

Budak sekolah: Sekarang saya bole tanye sama Tok??

Polis: Tentu lah..

Budak sekolah: Apakah Tok merokok??

Polis: Tentu lah tidak sama sekali..

Budak sekolah: Tapi saya tak nampak motor Tok pun..??

Hahahahha...sian...Tok Polis nih kene balik...macam di perkotak- katikkan haha...haa...pesanan khidmat ringkas... "merokok merbahayakan kesihatan.."


Thursday, November 18, 2010

::Mr BeaN hOuSe & HiS FaMiLy::


Hai...selamat petang semua...hurmm..da lame gak x coret pape kt blog nih..rasenyer da nak bersawang da nih...hehe...al-maklumlah..lame bercuti n agak busy.. ;p. Haaa.. pe yg ceekeen nak share awl2 petang ni, pasai En.Kacang..ala..yg famous tuh...yg budak2 dok suke tengok citer die x abes2 tuh..hehe..die juge dikenali sebagai Mr. Bean...konfem semua kenal nyer...aktres yg suke melakonkan watak lawak bodoh tuh..haha...jgn di sangka2, Mr.Bean nih punyai rumah yg sgt lah cantik, yg mewah dan sentuhan kelainan dr org lain...die org kaya kan..so, pape pun die mampu ape..betol tak...jom kite tengok cmne bentuk rupa rumah die yg tersegam indah tuh...



haa..nih dari sudut pandangan atas...bahagian ruang tamu rumah die n yg lagi satu tu landscapes..cantek kan...macam kat resort...


hurmm..ini pun lagi satu bahagian ruang tamu nyer juge...maybe 2nd ruang tamu lah kot...dgn view pantai...teramat lah cantek...dgn sentuhan glasses...


ni pulak swimming pool rumah die...cantek nyer la hai...creative jugak si En. Kacang ni yer...hehe...nampak je act cm org yg bodoh, tapi rumah dah cam millionaire...


yg ini pulak ruang makan...wahhh...indah nyer lah view ruang makan rumah die kan...macam makan kat awang-awangan...hehe...

wahhh...tengok...ruang bilik tidur die...view pantai pantai tuh...best kan dpt tidur dgn deruan angin laut, hempasan ombak di pantai...best2....hehe...

Hurmmm..memang indah bangat rumah si Mr.Bean nih...haa...kalau korang nak tau, name Mr .Bean nih hanye lah nick name bagi die..jom kite kenali pulak siapa name nyer sebenar & family nyer..


Mr.Bean n his wife...name sebenar die ialah ROWAN SEBASTIAN ATKINSON. Lain benor kan..hehe...wife die pulak, SUNETRA SASTRY..sepadan die ngn wife nyer..Bean ni dilahirkan pada 9 January 1955 di Newcastle, UK..hoho..dah berumur jugak si Bean nih yer... Bean punyai dua anak sepasang..lelaki n perempuan..

haaa..ni anak lelaki Bean..BENJAMIN ATKINSON..haha..muke anak lelaki die nih, sebijon cam muke papa die...hehe..cam Bean versi muda lah...dah besar juge anak die kan...

dan ini pulak, anak perempuan die..LILY ATKINSON..comel..maybe masih bersekolah nih...


Itu lah Al-kesah Mr.Bean yg kite selau tengok di kaca TV tuh... Die punyai rumah yg tersegam indah & family yg happy..serta anak2 yg comel...hehe..so, jangan lah memandang rendah pd En. Kacang ni yer...hehe..







































































































































































































Saturday, November 13, 2010

::3 SaHaBaT::



Selamat petang dan salam 1 Malaysia...eceh2..hehe..xtau la nk ngomel ape..tp ceekeen ade teringat 1 citer lawak nih..al -kesah nye..3 sahabat..kawan baik nih...jom kite terjah n bace ape die yg lucu sgt tuh...
3 sahabat iaitu KURA-KURA,ULAT GONGGOK dan KATAK.
Pada suatu hari,KURA-KURA membuat satu parti secara kecil-kecilan.Dia mengajak ULAT GONGGOK dan KATAK datang ke rumahnya untuk menyambut HARI MERDEKA di rumahnya.Maka,datanglah ULAT dan KATAK berpesta habis-habisan di rumah KURA-KURA.Satu jam kemudian,KURA-KURA bertanya kepada KATAK.



KURA2:Hei,katak!Aku rasa ada sesuatu je yang takde lah.

KATAK:........patutlah,rokok dah habis lah!

KURA2:Betul lah,apa kata kau pergi kejap beli rokok kat kedai depan tu.

KATAK:Ala....kaki aku sakit lah,dari tadi asyik melompat je.Kau suruh ulat lah pergi beli.

KURA2:Bagus jugak idea kau tu.

ULAT GONGGOK:Aku malas lah nak pergi beli.

KURA2:Ala...kau tolong lah pergi beli kejap.Kau pun nak hisap rokok jugak kan.Aku dengan katak dah bersetuju nak suruh kau pergi beli.Boleh lah.....

ULAT GONGGOK:Ok lah,aku pergi beli sekarang.




10 minit...30 minit...1 jam...berlalu,ULAT masih belum pulang lagi dari kedai.KURA-KURA dan KATAK berasa bimbang terhadap apa yang terjadi kepada ULAT GONGGOK.KURA-KURA dan KATAK kemudian keluar pergi mencari ULAT yang belum pulang lagi.Setibanya di pintu keluar,ULAT GONGGOK sudah pun berada di depan pintu.KURA-KURA pun berkata..

KURA2:Hah,itu pun kau.Mana kau pergi dari tadi lagi belum balik?

KATAK:Hei,kau tau tak,kau buatkan kita berasa risau je.....Mulut aku dah naik kering ni.

KURA2:Rokok yang aku suruh beli tu mana?

ULAT GONGGOK:Hek'eleh....Aku gerak pun belum lagi,tau!

KATAK:Habis,dari tadi sampai 1 jam kau buat apa?

ULAT GONGGOK:Kau nampak ni,dari tadi lagi aku BELUM HABIS lagi PAKAI KASUT !!!


wakakkakaka..memang lah...ulat gonggok kan kaki nyer banyak...sampai besok pun die x abes2 pakai kasut die da...










Friday, November 12, 2010

::HoOrAyY...DaPaT aWaRd LagI....::

Selamat petang n salam 1 Malaysia...huhu..sy dapat AWARD lagi hari nih...haa..nak tau sape yg anugerahkan award tu?? Miss Farah ....
http://bicarafarah.blogspot.com/. Hurmm...terharu lagi..ni adalah 2nd award yg ceekeen dah dapat..berturut2 dari semalam..hapy nyer...thanx lah sgt2 yer Miss Farah...baik hati die nak bagi award kat blog Ceekeen yg agak blurr n tak lah cantek nih kan..thanx so much yer... so, kwn2 blogger yg lain, rerajin la melawat blog Miss Farah http://bicarafarah.blogspot.com/ blog die pun comel..hehe... jeng..jeng..ni la award nyer...

Alamak!!! Ceekeen kene jwb soalan2 lagi lah..jom kite tengok ape soalan2 tuh:-

1.BeRiKaN 1 NiCkNaMe UnTuK PeMbEri AwArD Ni..

hurmmm.. CiK iDoLa FaRaH..

nice jugak kan...hehehe..

2.UcApAn KpD PeMbErI aWaRd ni...

Mestilah ceekeen nak ucapkan byk2 time kaseh kat Miss Farah sbb bermurah hati nyer lah die nak sampaikan award ni kat blog ceekeen yg usang nih..neway, thanx so much yer...


3.BeRiKaN 6 FaVoRiTe ArTiSt @ SiNgER @ BaNd gRoUp Yg AnDa MiNaT...

-kErisPatih
-DeWa 19
-JaNg NarA
-DuDe HerLiNo
-BaIm WoNg
-MaRiAh CarEy
4.BaGi AwArD iNi Pd 10 BlOggER yG PuNyE bLoG Yg CanTek..
Alamak, sape erk ceekeen nak tag lagi nih..semalam dah tag 15 org...
Ceekeen tag 5 org je la erk...sebenarnyer blog korang sume cantek2 bg ceekeen..hehehe...sudi2 lah korang amek yer award nih..huhu...kalau ade free n kelapangan, buat lah entry..hehe..










::RaHsIa TaUgEh::






Selamat pagi n salam 1 malaysia..haa..di hari Jumaat yg penuh barakah ni, sy nak share 1 rahsia dgn kwn2 blogger semua...sebenarnyer kita pun tak sedar betapa khasiat nyer taugeh dlm makanan kan??? Selalu nyer, nampak je taugeh mesti asing tepi, atau pun, order char kuew teow takmo taugeh..hehehe..jom kite bace ape die khasiat sgt taugeh nih...jom2..


Tauge dikatakan mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin baik . Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan.

Bagaimanapun, khasiat tauge tidak sekadar penyumbang kesuburan, ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit
leukimia.

Mengikut kajian yang dijalankan tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia ya berkhasiat . Salah satunya ialah kanavanin ( canavanine ), sejenis asid yang amino. Kanavanin, dikatakan mampu melumpuhkan bibit kanser leukimia, usus besar dan pankreas.

Selain itu, tauge juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam tauge dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta
( ostemencegah kerapuhan tulang oporosis )

Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari
kanser payudara, gangguan menjelang menstruasi,simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.

Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450 peratus. Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil tauge dalam menu harian mereka. Saponi dalam tauge, menghalau "lemak jahat" LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL.

Selain sarat DNA, tauge padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda menjadi
lebih muda .

Satu lagi khasiat tauge yang tidak kurang hebat adalah membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana mengandungi banyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser.

Apabila kotoran segera meniggalkan usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran yang yang dapat diserap tubuh. Ia akan mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang berseminya benih kanser. Selepas membaca kebaikan sayur tauge janganlah ragu-ragu lagi untuk mengambilnya.

Jadi apalagi, mari kita ramai-ramai makan tauge hari-hari.. kihkihkih...selamat beramal yer... ;))


Thursday, November 11, 2010

::My 1st Award::


salam tengahari semua...n sy teramat lah terharu di pagi hari khamis nih..hahaa.. nak tau kenape??
hurmm..sy di anugerahkan AWARD dr Qaseh Dalia..yg baik hati dan pemurah...huhu..
thanx sesangat pada Qaseh Dalia..

haha..sy pun memanjang jer senyum hari nih..terharu..hehe..so, rakan2 blog yg lain, rerajin lah jengok2 dan follow blog Qaseh Dalia yer...
http://qasehdaliaadelia.blogspot.com/
Alamak!! before tu, kene jwab beberapa soalan dulu..haha..
1.TuLis 5 PerKara Yg MeNaRiK TenTang OrG Yg MeMbErIkan AwArD InI...
-Dalia nih comel...n die pemurah org nyer...huhuhu..
-Lagi..Dalia nih rajin dtg pagi2 kt blog ceekeen..hehe.
-Hurmm..Dalia nih juge, peramah...rajin tanye khabar...
-Blog Dalia cantek sgt2..secantik org nyer la..
-Dalia memang best lah..hehehehe...wink****

Hah..ade lagi soalan yg nak kene jawab nih...huahuahua...

2.TuLiS 10 pErKaRa Yg MeNariK n TeRtArIk TeNtAnG DiRi SeNdIrI n HoBBy....

-suke ketawe..gelak...

-Hapy go lucky... (>' .')>

-kalau duk umah suke dgr lagu n terus tido...hehhe..

-suke kaler purple + pink + putih..

-maybe low profile...

-suke pada kucing....

-tak reti nak makan aiskrim...

-ceekeen juge suke bercakap, kalau bercakap, susah nak stop...sbb kite xde fullstop kt dahi...hahaha...

-kekadang cepat melenting...

-suke belajar dari kesilapan yg lame n pengalamn yg lepas...

alhamdulillah..dah cukup 10 semua nyer...ade lagi ker???banyak lagi sebenornyer..tp xpe lah..tau sikit2 pun dah ok kan..hehehehe...

Ade lagi lahh..hehehe..

3. 10 deserving recipient and describe them

Kepada semua rakan2 blogger...yg rajin folow n rajin ziarah blog burok sy nih...thanx so muchhhh..i love u all k...rerajin lah dtg selalu yer..hahaha..sempat berkempen lagi.. ;p

4.Link oRg yang bg award ni
http://qasehdaliaadelia.blogspot.com/


haha..time untuk sy spread award ni pd org lain pulak...jeng..jeng...jeng..sape yg kene...

5. spread the award to 15 bloggers who u like & u think their blog r awesome

1.aibaks -
http://aibaks.blogspot.com/

2.Pn. Ros- http://mrsaqur.blogspot.com/

3.Lagenda Budak Nakal - http://lagendabdknakal.blogspot.com/

4.Atok - http://www.anaknegori.blogspot.com/

5.Miss Syira - http://syiraahmad.blogspot.com/

6.Ain & Fik - http://cikaintaufik.blogspot.com/

7.Miyainsyira - http://miyainsyira.blogspot.com/

8.Sherry - http://sherrynoor.blogspot.com/

9.Lan_ax - http://duitlama2u.blogspot.com/

10.Krole - http://www.krolezone.com/

11.Miza Yusof - http://hayworlds.blogspot.com/

12.Mama pipie - http://mama-syafi.blogspot.com/

13.Faizah - http://bluediamondfaizah.blogspot.com/

14.Ultraman 88 - http://www.yusufultraman.com/

15.AyienZarina - http://ayienzarina.blogspot.com/

15 cukup da ceekeen tag..ambik la yer korang2 sume yg sudah di tag...ceekeen tak pakse..kalau rajin n free la yer...hehehehe..n jgn lupe kalau dah buat sudi2 la tinggalkan komen korang yer..hikhikhik ;p

::SuRaT BrEaK Off::

ermmwahahaha..salam pagi semua...pagi2 lagi sy dah nak melawak lagi...bukan sy, tapi ade lah 1 cerite nih...al- kesah nyer... Pea'h nak memutuskan hubungan cinta nye dengan boypren mat saleh nye.. jadi, Pea'h pun menulis lah satu surat untuk break off..skeaping tu..ehh..speaking tu si Pea'h ni..al maklumlah...boypren la kate kan..tulis surat bahasa melayu kang tak paham pulak yer..meh kite tengok camne gaya surat si Pea'h ni..jom2...


Hi,My motive write this letter is to give know you something. I WANT TO CUT CONNECTION US. I have think about this very cook. I know i clap one hand only.Correctly, i have see you and she together at town with my eyes self. You always request apology back back. I don’t trust you again!!!My Friend speak you play three wood.
Now i know you correct correct play three wood. so, i break off to pull my body from this love triangle.I know this result i pick is very correct, because you love she very high from me. so, i break off to go far from here. But i always love where also i live….Safe live……

Your's Ex Lover,

Pea'h


wahahahahha...alahai..Pea'h...baru belajo english yer..sian si Pea'h ni...

Wednesday, November 10, 2010

::TaHuKaH AnDa????::

Salam n selamat pagi semua..pagi ini sy ade berita untuk di sampaikan..hahaha..cmni citer nyer..sy nak berkongsi ade byk perkara yg anda2 semua tak penah tau lagi...meh bace entry ni.."tahukah anda"??..jom2...


1.Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

2. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.

3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan

4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan ….Italy…., jurugambar dikenali sebagai paparazzi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa
melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila
diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

8. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer
daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapimengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita
akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

14. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca post ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku?


wakakakakakkaka....betapa banyak perkara yg kite tak penah tau kan...sekarang kite dah tau...so, selamat beramal...